Kalendarium
strony — 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

2006/2007 — Październik 2006 r. I Rajd Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2, który wpisał się w kalendarz imprez szkolnych. Rokrocznie uczniowie poznają nowe okolice górskie. Celem I Rajdu były szczyty Lubogoszcz i Szczebel w Beskidzie Wyspowym. Na Ogólnopolskiej Olimpiadzie Smaku w Warszawie Szkołę reprezentowali Karol Kępiński i Łukasz Pyrczak. Wywalczyli w stolicy III nagrodę.

2007 r. Pod hasłem "Europejczyk przy stole" odbył się III Małopolski Konkurs "Stół pięknie nakryty", w którym uczniowie Konrad Kalemba i Kinga Stasiak otrzymali II wyróżnienie. W Warszawie w finale Olimpiady Smaku reprezentowali Szkołę Karol Kępiński i Łukasz Pyrczak. Za przygotowanie musu z łososia wędzonego, pachnącego pistacjami oraz karmelową cielęcinę z nutą tabasco zdobyli III miejsce. Wrzesień 2006r. Lekcje wychowania fizycznego zaczęły się odbywać w sali gimnastycznej na ulicy Rejtana 6, wcześniej użytkowanej przez Klub Sportowy Garbarnia. Szkoła otrzymała to pomieszczenie od Urzędu Miasta Krakowa w styczniu 2007 roku.

2007/2008 — 19 lutego 2008 r. Złożenie w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych "Ciasteczek Wyśmienitych", których recepturę opracowali nauczyciele pracujący w Szkole w czasie wojny i w okresie powojennym. Przepis jest przekazywany kolejnym pokoleniom uczniów. Potwierdzeniem długoletniej tradycji produkcji ciasteczek są wpisy do dzienników lekcyjnych z roku szkolnego 1960/1961, a o ich doskonałym smaku i ogromnym powodzeniu świadczy popyt. Ciasteczka sprzedawane są w przyszkolnych restauracjach "Pokusa" i "Młody Gastronomik", oferowane w usługach cateringowych, na bankietach i okolicznościowych uroczystościach.
"Ciasteczka Wyśmienite"
Ciasteczka Wyśmienite

"Zmysły a jakość żywności i żywienia" to temat XII już edycji Olimpiady o Żywieniu. Tym razem finalistką została Marzena Leśniak. Terenem II Rajdu Szkolnego były Gorce. Uczestnicy zdobyli Turbacz i Stare Wierchy. 11 sierpnia 2008 r. Rozpatrzenie wniosku o rejestrację "Ciasteczek Wyśmienitych".

2008/2009 — Wrzesień 2008 r. I edycja projektu "Praktyczna gastronomia we współczesnej Europie" w ramach programu Kapitał Ludzki. Projekt objął wsparciem 100 uczniów kształcących się w zawodzie kucharza, kucharza małej gastronomii, technika organizacji usług gastronomicznych, technika żywienia i gospodarstwa domowego oraz 10 nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2. Projekt zakłada szkolenia zawodowe oraz staże językowe, realizowane w dwóch cyklach rocznych. W każdym weźmie udział 50 uczniów, którzy będą szkoleni w trzech pracowniach gastronomicznych w ścisłej współpracy z partnerami projektu (restauracją "Hawełka", restauracją hotelu "Sheraton", Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników z Regionu Małopolskiego)... ciąg dalszy...

 
 
Jubileusz 100-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie