Kalendarium
strony — 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

2000/2001 — Listopad 2000 r. Wizyta dyrektor mgr Grażyny Stoszko-Habeli i wicedyrektora mgr Henryka Hołysza w Macon we Francji w celu opracowania zasad współpracy ze szkołami z Francji, Szwecji, Niemiec i Włoch w ramach europejskiego programu Socrates Comenius. Pierwsi uczniowie wyjechali na miesięczne staże zagraniczne w ramach programu Leonardo da Vinci. Realizowali projekt "Sztuka Kulinarna Francji, Włoch i Szwecji". 2001 r. Uruchomienie pracowni obsługi konsumenta.

2001/2002 — Grudzień 2001 r. Pięciu uczniów odbyło staż we Francji w miejscowości Cavaillon. 2002 r. Nawiązanie kontaktów ze Stredne odborne uciliste obchodne w Koszycach na Słowacji i Stredni odborne uciliste gastronomie w Pradze oraz rozpoczęcie realizacji teleprojektu pt. "Rok w gastronomii".

2002/2003 — 1 września 2002 r. Funkcję dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 objął mgr Henryk Hołysz. Zastępcą została mgr Bogumiła Korn, która dołączyła do wicedyrektor mgr Jolanty Gniewek. Październik 2002 r. Pierwsi uczniowie wyjechali na praktykę zawodową do Koszyc na Słowacji w ramach dwustronnej wymiany pomiędzy partnerskimi szkołami. 2002 r. W Szkole zaczęło działać koło Polskiego Czerwonego Krzyża i Klub Honorowego Krwiodawstwa.

2003 r. — Uczeń Stefan Tomaszewski zdobył III miejsce w IV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych, natomiast Tomasz Leszczyński i Artur Bała zostali finalistami Turnieju "Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz".

13 maja 2003 r. Uroczyste podsumowanie projektu "Moja szkoła w Unii Europejskiej", realizowanego pod kierunkiem wicedyrektor mgr Bogumiły Korn. Gośćmi tego wydarzenia byli przedstawiciele władz Miasta Krakowa i Małopolskiego Kuratorium Oświaty oraz delegacja szkoły z Macon we Francji wraz z jej dyrektorem Philippe Jegu i słowaccy uczniowie z Koszyc. Rozdano nagrody uczniom, którzy wzięli udział w konkursach wiedzy o Unii Europejskiej, plastycznym, literackim i poetyckim. Zaprezentowano potrawy kuchni krajów europejskich wykonane przez uczniów. Nie zabrakło też tańców i muzyki charakterystycznych dla krajów Unii.

2003/2004 — 3 października 2003 r. Z okazji zbliżającego się 90-lecia Szkoły, 41 uczniów, pod opieką nauczyciela matematyki mgr Piotra Sałakowskiego, wzięło udział w sztafetowym biegu maratońskim. Młodzież przebiegła 42 kilometry.

29 listopada 2003 r. Obchody Jubileuszu 90- lecia Szkoły rozpoczęła msza św. w kościele św. Józefa, a główne uroczystości odbyły się w Sali Reprezentacyjnej Urzędu Miasta Krakowa w Rynku Podgórskim. Natomiast bankiet, któremu towarzyszyły pokazy gastronomiczne, zorganizowany został w salach szkolnych na ul. Zamoyskiego 6...       Kalendarium ciąg dalszy...

 
 
Jubileusz 100-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 2 w Krakowie